vrijdag 30 oktober 2015

Ina Custers- van Bergen: verkoopster van paardenpis.

Nu de particuliere zweefmarkt zowat is uitgemolken, moet er wel op verschillende wijze en onder meerdere namen en stijlen reclame gemaakt worden. Ina Custers- van Bergen, met haar Temple of Starlight, blijkt daar zeer bedreven in. Ze begeeft al een tijdje op de markt van de spirituele cursus- aanbieders voor het bedrijfsleven, maar even makkelijk trekt ze ook de huid aan van engelen healer, train the trainer, deep Imaginary trainer, spiritueel coach, magiër, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Door: De Kritische Magiër

Ina Custers-van heeft vele webpagina’s. Wie haar naam of "waterwerk 80" in google intypt, krijgt een groot aantal pagina’s te zien, waarmee ze zeer verschillende doelgroepen wil bedienen. Waar we eerder op haar visitekaartje "magiër" en "magister templi" lazen, zien we daar nu een aan aantal modernismen staan als: "Spiritual Coaching,  Spiritual Training, Spiritual Retreats, Deep Imaginaire Training,  Train the Trainer".  De rol magiër is door Custers dus aan de wilgen gehangen, omwille van de populariteit van deze moderne cursus dingetjes. Academisch publiek heeft het niet zo op met de magische verkleed poppenkast, dus kiest ze nu voor een koele zakelijke aanpak, met een groene inslag en ze maakt daarbij misbruik van de hulp Diana den Held haar expertise, die universitair C2C deskundige is. Custers wil onder al deze verschillende namen meerdere partijen bedienen. Een kniesoor die geëntertaind wil, die er op let, dat mevrouw zich zelf als een soort spirituele kameleon of kwakzalver aan de man brengt.

Custers moet haar inspiratie tot het zich aanpassen aan een bepaald publiek in de oudheid hebben opgedaan. In de oude dagen van Olim kwam de huifkar, met de kwakzalver, het dorp in rijden, om flesjes paardenpies te verkopen als levenselixer. De levens elixer paste zijn werking aan  bij iedere kwaal. In Moderne tijden komt "magiër" Ina Custers-van bergen, specialist in spirituele lezingen, betoverende zelfontwikkeling, retraites, spirituele trainingen evenementen, met haar opgeklopt verhaal over: "Energy Follows Thought".  "Enchanting Self -defelopment" lezen wij ook op haar
visitekaartje en dat is precies wat ze doet: haar cursisten betoveren met hoogdravende  kwakzalverachtige  spirituele beloftes, tot aan verlichting toe,  om ze vervolgens langzaam aan financieel leeg te zuigen en te vergiftigen, met haar verstikkende sektarische gedachtengoed.

In feite zet Ina Custers dezelfde rotzooi, als de al oude kwakzalver op tafel, alleen dan met andere etiketjes erop. De paardenpies heet nu "denkmodel voor het bedrijfsleven", "Law of Attraction", "sleutels tot succes",  "Deep imaginaire training" of  "personal empowerment". Hoe Custers het ook noemt, het blijft paardenpies. Paardenpies wordt duur betaald.

Maar zagen we ook dat  Custers een lezing gaf voor 5 euro? Ja, dat klopt, maar dat heeft een reden. Custers heeft zich in haar eigen voet geschoten, door haar hoge leskosten . Veel van haar cursisten kunnen het lesgeld niet meer opbrengen en haken dus af. De TOS tempel in Dordrecht kent momenteel een ernstige leegloop en er moet dus flink wat reclame gemaakt worden, om nieuwe zieltjes aan te trekken. Dat doet Custers dus door lezingen en mediatie lessen te geven, overal in den Lande te geven, voor een schijnprijsje. Maar owee, als je het als deelnemer het leuk gaat vinden, dan wordt je binnengeloodst in de wondere wereld van Custers haar tempeltraining en daar gelden uiteraard hele andere prijzen. Dat moet schrikken zijn,  als je dacht dat je deze mevrouw met 5 euro gerust hebt kunnen stellen. Custers denkt: als ik ze eenmaal over de drempel heb, dan heb ik ze binnen, maar ze vergeet dat de meeste mensen dan nog steeds geen 95 euro voor een cursusles over hebben.

Ina Custers haar tempeltraining cursus doen momenteel 95 euro per les. Daar krijg je verder niets voor, behalve een praatje en het opvoeren van een kitscherig ritueeltje. De Gemiddelde prijs die Ina Custers van Bergen voor een paar uur gebakken lucht, voor een lezing aan mensen uit het bedrijfsleven hanteert bedraagt maar liefst: 2000 euro. Wie u haar in wil huren voor meer, moet rekening houden dat dan ook de prijzen verdubbelen. Haar cursus magie kost momenteel 412,50 Euro. Daar schuilt nu juist het probleem voor haar trouwe cursisten, die niet over die academische droombaan beschikken. Het bedrijfsleven, of iemand met een goed betaalde baan, kan de gevraagde prijs met gemak ophoesten, maar hier verliest ze de minder bedeelden. Waar Ina Custers op haar facebook schrijft, dat het een geweldige start van het nieuwe cursus seizoen betreft, weten wij dat er voor haar cursisten een zware dobber financiële drijft. Er zijn, zoals wij hierboven al schreven, die de last van de cursusprijs niet meer opbrengen. Door de recente prijsverhoging al het niet storm gaan lopen bij de TOS. Een leegloop van cursisten en minder deelnemers aan de workshops is reeds een feit. Dat wordt binnenkort dus weer een prijsverlaging. Daar kunt u op wachten, want de kachel moet wel blijven roken en de ritueel verslavind dient gevoed te worden. Vandaar ook dat Custers zich nu op het academisch publiek wil richten. Onder de C2C studenten zit het potentiële geld.

Ina Custers-van Bergen heeft geen moeite met het doorvoeren van een fikse prijsverhoging, waar het goed betalende publiek betreft. Zij is de mevrouw die van haar troebele stichting een kerkgenootschap heeft gemaakt omdat dat zo lekker ligt bij de fiscus. Belasting hoeft Custers er dus niet afgedragen. Zij haalt vette inkomsten uit haar groepen, waarin ze les geeft in materiaal dat ze voor een aanzienlijk deel geleend heeft (zullen we het zo even noemen?) van Dolores Ashcroft.

Deze bron droogt echter snel op dus je moet wat; "Nou, dan word je gewoon Spiritueel Specialist in spirituele lezingen, retraites, spirituele trainingen evenementen Spreker", moet Custers gedacht hebben.

Daarom komt Ina Custers iedere keer weer met een nieuw verkooppraatje. Zo zagen wij ook al eens de: "Kabbalistische boom als denkmodel voor het bedrijfsleven". Rrecent zagen wij haar ook paraderen op een aantal wetenschappelijk congressen en nu dus bij de C2C chair. Met Wouter Haanegraaff, een academicus en Joos Ritman, bekent van de hermetische bibliotheek, koketteert ze op facebook, dat ze vrienden zijn. Haanegraaff  heeft waarschijnlijk geen flauw benul van het feit dat Custers niet tot de wetenschappelijke wereld behoort en al helemaal geen academische titel bezit. Wat zij in al deze zeer verschillende wetenschappelijke kringen te zoeken heeft is ons een groot raadsel, want mevrouw Custers heeft geen graad in Godsdienstwetenschappen of Hermetica of milleukunde. Vandaar ook, dat er steeds iemand, als Julia Richter, of Diana den Held, is die haar introduceert op deze congressen, Deze dames zijn leden van Ina Custers haar magische sekte en bezitten dus wel een academische titel bezit. Zij bebben Custers geïntroduceerd aan de universiteit waar ze werken en zodoende dat zij een uitnodiging heeft gekregen om een lezing te geven aan de C2C stoel aan Erasmus universiteit te Rotterdam. Custers heeft gezien vanuit haar achtergrond helemaal niets met Cradle to Cradle, want dat is enkel van toepassing op producten die van wieg tot graf milieu vriendelijke geproduceerd worden. Het is dan ook niet te begrijpen wat zij de jingens en de meisjes in de collegezaal komt vertellen vanuit haar magische specialisatie.   Ach, daar komt ze met een kletspraatje over het verbreden van "groene bewustzijn", op het spreekgestoelte. Anders is er altijd nog Diana den Held die haar een tekst ingeeft,  kan immers niet anders als je nooit eerder kaas het gegeten van de C2C materie.  Je moet immers een handige binnenkomers hebben, wil je  daar spreken, of als nitwit op facebook vriend met Haanegraaf worden. Wel knap trouwens om een spreekbeurt te geven over een vakgebied, waar je totaal niets mee van doen hebt. We moeten het toegeven; wat dat betreft is Custers oprecht grensverleggend bezig.

Je kan dus wel je CV opleuken met opleidingen die je nooit gedaan hebt en materiaal bij elkaar jatten, of een geschift van een academicus voordragen,  want dat doet Custers en denken dat je nou toch wat hebt, maar wat mevrouw Custers niet beheerst is omdat gejatte of geleende materiaal over te brengen op de meisjes en de jongens van de universiteit of uit het bedrijfsleven. Gewoon omdat Custers daar de universitaire opleiding niet voor heeft en daarvoor ook het inzicht bij haar ontbreekt.

Wil je wat worden in de academische wereld of het bedrijfsleven, of wil je les geven aan academici, of voor een C2C deskundige publiek spreken, en dat geldt ook voor de zogenaamde "Spirituele Sprekers", dan dien je hun taal te spreken. Op een hulpje, zonder bull, uit de psychiatrische inrichting, met niet meer dan een schriftelijke cursus Rituele Magie. Dat is ook alles wat Custers op haar naam kan schrijven, meer is er niet. Daar zitten de hoog opgeleiden of hermetica-studenten niet op te wachten. De rest heeft ze zich aangemeten. In termen van magie zou we kunnen zeggen;"Custers daagt een geleend koninklijk gewaad van gebakken lucht"

1 opmerking:

  1. Bestaat dat nog de TOS? Jaren gelden ben ik daar eens bij een les geweest en toen was het al een benauwd clubje met grote evangelisatie drang. Niet naar toe gaan dus.

    BeantwoordenVerwijderen

Vergelijkbare Blogs

Related Posts with Thumbnails